Anemija može biti uzrokovana različitim stanjima kao što su obilna menstrualna krvarenja, rak, krvarenje iz probavnog trakta i dr. Anemija usled nedostatka gvožđe (sideropenijska anemija) je oblik anemije koji nastaje kada u organizmu nema dovoljno gvožđa za proizvodnju hemoglobina u crvenim krvnim zrncima. Glavni uzroci nastanka ove anemije su krvarenje i stanja koja smanjuju apsorpciju gvožđa u crevima.

Sideropenijska anemija može biti blaga ili ozbiljna, i može biti privremena ili stalna. U razvijenim zemljama ovaj vid anemije se sreće kod 1-2% opšte populacije.

Šta je anemija?

Krv se sastoji od 3 tipa ćelija (crvenih krvnih zrnaca – eritrociti, belih krvnih zrnaca – leukociti i krvnih pločica – trombociti) koje cirkulišu našim krvotokom. Eritrociti sadrže crveni i gvožđem bogati protein – hemoglobin (Hb), koji prenosi kiseonik iz pluća do svih mišića i organa našeg organizma. Anemija je stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca. U tom slučaju, mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika organima kao što su mozak, srce i mišići smanjena.
Procenjuje se da oko 10 procenata ukupne populacije na našoj planeti pati od anemije, a većinu čine žene, vegetarijanci i mala deca. Takođe, kod trudnica je anemija često pristutna, zbog pojačane potrebe organizma za gvožđem.
Pored nekih hroničnih bolesti koje za posledicu imaju anemiju, uzrok njenog nastanka može biti i nedovoljno unošenje hrane bogate gvožđem kao što su meso, jaja, mlečni proizvodi ili namirnice obogaćene ovim mineralom.

Simptomi anemije

Za anemiju su karakteristične česte glavobolje, teško se dolazi do daha, koncentracija slabi, često ste umorni, nemate kondicije i osećate pojačano lupanje srca. Lice i sluzokoža postaju bledi, nokti krti, a javlja se i preosetljivost na infekcije. Ove simptome često ignorišemo ili ih prepisujemo drugim stvarima, najčešće svakodnevnoj izloženosti stresu, pa anemija dugo ostaje neotkrivena.
Brz tempo života, suva, jednolična i nekvalitetna ishrana čine pogodno tle za nastanak malokrvnosti. Raznovrsni obroci, bogati proteinima, povrćem,voćem u velikoj meri mogu poboljšati krvnu sliku, ali često ni to nije dovoljno.

Zato se osobama sa nedostatkom gvožđa u organizmu preporučuje korišćenje preparata Venovin.

Uzroci anemije

Dva glavna uzroka sideropenijske anemije predstavljaju gubitak krvi (najčešće) i smanjena apsorpcija gvožđa iz hrane.

Gubitak krvi može biti očigledan kao što je to slučaj sa obilnim menstrualnim ciklusima ili iz čira na želudcu/dvanaestopalačnom crevu za koji pacijent zna. U drugim slučajevima krvarenje iz probavnog trakta (želudac, creva) nije vidljivo golim okom i detektuje se samo specijalnim pregledima stolice (pregled stolice na okultno krvarenje). Uzrok anemije retko može biti i dobrovoljno davanje krvi ukoliko se to dešava u čestim intervalima.

Gvožđe se u organizam unosi različitim namirnicama tako da je manjak gvožđa usled nedovoljnog unosa izuzetno redak kod osoba sa normalnom ishranom. Manjak gvožđa zbog oslabljene apsorpcije iz probavnog trakta nastaje kod nekih bolesti kao što su celijakija, gastritis, premoštavanje želudca u sklopu lečenja gojaznosti i dr. Trudnice i žene u postpartalnom periodu mogu imati manjak gvožđa zbog povećanih potreba za gvožđem (rast placente i fetusa, krvarenje tokom porođaja).

Izvor. www.odprirodesljubavlju.com