Išijas Ublažavanje nervnog bola neophodno je svima koji pate od išijasa. Išijas je često bolan, uznemirujući i ponekad onesposobljavajući. Počevši od pozadi, proteže se niz nogu i niz stopalo i prste, poput velike podzemne reke koju čine mali potoci.

Išijatični nerv započinje jednim pršljenom na vrhu kičmenog stuba. Nerv putuje dole kroz lumbalni deo do sakroilijačnog zgloba, gde formira nerv koji se spaja sa drugim nervima, poput onih koji trče gore i dole po zadnjem delu vašeg tela. Ovaj nerv se nalazi unutar sakroilijačnog zgloba.

Кada se ovaj nerv stisne ili stisne pritiskom ili iritacijom, stvara simptome slične pritisku u škripcu, poput utrnulosti, peckanja, sagorevanja ili škljocanja prilikom pomeranja. Ako se bol pogorša, problem može postati ozbiljniji, a nerv može da izazove neugodnost, nestabilnost ili čak paralizu.

Postoji nekoliko mogućnosti lečenja za lečenje išijasa. Operacija, najčešći oblik lečenja, može biti efikasno i dugoročno rešenje. Može ispraviti stisnute živce, ublažiti bol i trenutno olakšati upale i ukočenost, te ublažiti pritisak na pogođeno područje. Ako bol postane ozbiljan i ako imate bilo kakve deformacije ili ste izgubili kontrolu nad kretanjem bešike ili creva, operacija je možda jedina opcija.

Može se izvršiti operacija nazvana laminektomija (ili uklanjanje nerva), mada pacijent mora da sačeka šest do osam nedelja pre nego što se može obaviti drugi postupak, koji se naziva artroskopski postupak. U ovom postupku koristi se artroskop (uređaj koji pomaže u uklanjanju oštećene hrskavice) za uklanjanje oštećene hrskavice i okolnog tkiva oko zahvaćenog nerva. Кompletnom nervektomijom zahvaćeni nerv se u potpunosti uklanja, mada u određenom području i dalje može biti bola, utrnulosti ili peckanja, kao i određena ukočenost i otok.

Iako operacija može pružiti privremeno olakšanje, ona ne leči osnovno stanje zbog kojeg je nerv stegnut ili stisnut. U stvari, operacija može stvari pogoršati. Кako nerv počinje sam da zarasta, simptomi se mogu vratiti, a lečenje može biti intenzivnije i teže.

Postoje neki alternativni načini za rešavanje išijasa koji ne uključuju operaciju i koji pružaju privremeno olakšanje. Jedna od njih je vežbanje. Ako patite od hroničnog išijasa, trebalo bi da radite što više vežbi istezanja i jačanja kako biste izgradili donje i gornje mišiće, jer to pomaže u jačanju pršljenova kičme. Redovno plivanje su dobre vežbe koje mogu pomoći u jačanju mišića i zglobova i pomoći kod kompresije živaca.

Vežbe za jačanje mišića takođe pomažu u smanjenju grčeva u mišićima i pomažu vam da ne postanete previše ukočeni i nepokretni. Istezanje pomaže u ublažavanju pritiska na pogođeni nerv i sprečavanju njegovog širenja. Na kraju, možete pomoći u ublažavanju bilo kakvog pritiska i nelagodnosti koji uzrokuju bol tako što ćete led koristiti na pogođenom području i održavati povišeno područje tokom dana.

Drugi način postizanja ublažavanja bola od išijasa je masažna terapija. Masažna terapija pomaže u povećanju protoka krvi do pogođenog nerva kako bi se povećala količina kiseonika, hranljivih sastojaka i hranljivih sastojaka u mozgu, kao i mišićnih vlakana. Takođe može stimulisati živce, pomažući im da se regenerišu, bez nanošenja štete.

Bol i nelagodnost uzrokovani nervnim bolovima često su vrlo intenzivni, a jedini način da se to eliminiše je upotreba obe gore navedene metode. da izvučete maksimum iz svoje terapije. Iako se gore navedena dva mogu činiti ekstremnom merom, ako patite više od dva meseca i isprobali ste tradicionalne tretmane koji postoje, možda ćete želeti da razmislite o operaciji. da pomognete u ublažavanju bolova i to je sigurno vaš izbor, ali ne želite da svoj život dovedete u opasnost.

Operacija je vrlo efikasna, ali može biti vrlo opasna ako imate operaciju duže od mesec dana. Preporučuje se da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što se podvrgnete operaciji.

Ako želite ublažavanje bolova od išijasa, želećete da iskoristite gore navedene opcije da biste postigli najbolje rezultate za bol i leđa. Morate biti sigurni da tačno razumete šta podrazumeva lečenje i koliko vremena ćete morati da izbegnete dalje komplikacije nakon završetka lečenja.