Resveratrol je polifenolno jedinjenje i nalazi se u grožđu, vinu , soku od grožđa, bobičastom voću… Pošto je opna grožđa bogatija resveratrolom i crveno (crno) vino ga ima više, jer se u postupku dobijanja belih vina opna otklanja. Resveratrol je antioksidans i pripisuju mu se brojna lekovita svojstava: zaštita srca i krvnih sudova, smanjenje holesterola, ima antiinflamatorno dejstvo, značajan je u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa tipa 2, zaustavlja starenje, smanjuje bolove u mišićima ako se uzima odmah posle treninga … Resveratrol je fitoaleksin, odnosno spada u antimikrobne supstance koje sintetišu biljke kada su napadnute patogenima kao što su bakterije i gljive. Fitoaleksini deluju kao toksini na patogene. Vrlo brzo se akumuliraju u području patogene infekcije.

Zbog resveratrola neki lekari preporučuju čašu crnog vina dnevno. Evropsko udruženje kardiologa preporučuje uzimanje umerenih količina alkohola, odnosno da ga treba ograničiti na najviše jednu čašu na dan za žene i dve čaše na dan za muškarce.

Resveratrol je fenolno jedinjenje i njegova bioraspoloživost zavisi i iz čega je uzet, a najveća bioraspoloživost mu je iz crnog vina. U crnom vinu se nalaze pored resveratrola još i flavonoidi koji takođe spadaju u grupu biljnih antioksidanasa. Najviše ima antocijanidina, koji se nalaze u opni i daju boju crvenom vinu. Ipak treba biti umeren u konzumaciji vina.

Venovin sadrzi 6x vise resveratrola nego obicno crveno vino!
www.venovin.com