Staračke pege po rukama i licu najčešće se javljaju u zrelom dobu, iza pedesete godine života. Ove neželjene hiperpigmentacije, ponekad ne zaobilaze ni mlađe osobe, naročito ako su više izložene suncu. U velikoj meri za njihov nastanak doprinose i hormonske promene, ali i nasleđe.

Smeđe fleke na koži estetski ne izgledaju lepo, ali na svu sreću nisu štetne niti su na bilo koji način opasne. Preteranih razloga za brigu nema, ali opet mnogima smetaju i žele ih ukloniti.

Zvanična i alternativna medicina nude nam rešenja u vidu brojnih procedura i preparata, ali rezultati neće stići preko noći. Za staračke pege i fleke trebaće vam dosta vremena i stpljenja kako bi se problem u potpunosti otklonio.

Pored skupocenih krema i tretmana postoje brojne prirodne recepture koje možete napraviti kod vaše kuće. Ostanite sa nama i saznajte kako se prave i koriste.

Kako nastaju staračke fleke po licu na rukama

Hiperpigmentacije se najčešće se javljaju na licu, ramenima, gornjem delu šaka i podlakticama. Manifestuju se kroz tamnosmeđe, svetlosmeđe, sivkaste ili crne fleke i pegice. One nastaju kao posledica poremećaja produkcije melanina, pigmenta odgovornog za boju ljudske kože.

Nazivaju se staračke pege, budući da se u najvećem broju slučajeva javljaju posle pedesete godine. Ipak one mogu nastati i u mlađoj dobi, uglavnom usled čestog izlaganja suncu ili potamnjenja tena u solarijumu. Nešto su im sklonije su osobe sa zagasitijom bojom kože. Faktori rizika su i genetske predispozicije, ali i hormonalna neravnoteža, upale i povrede.

Pročitajte o sastavu preparata Venovina 

Šta se, zapravo, dešava u koži?

Melanin je pigment koji štiti kožu od štetnog delovanja sunčevih zraka, a proizvode ga melanociti. Ove ćelije smeštene su u najdubljem sloju epiderma, čija se aktivnost povećava u slučaju preterane izloženosti UV zracima. Posledica toga je nastanak hiperpigmentacije na delovima tela koji su najviše izloženi suncu.

Starenjem kože smanjuje se broj melanocita, ali oni koji preostanu postaju mobilniji i brže se raspoređuju na najosetljivija mesta.

Kada se zbog hiperpigmentacije treba obratiti dermatologu

Staračke pege na rukama i licu same po sebi nisu opasne niti bolne i ne izazivaju nikakve zdravstvene probleme. Međutim ukoliko počnu menjati svoj oblik, boju ili pak krvare – postoji mogućnost da je reč o ozbiljnijem oboljenju. Tada se obavezno morate javiti dermatologu. Takve kožne promene preporučljivo je redovno kontrolisati i po potrebi uraditi biopsiju.
Iako se za staračke pege lečenje gotovo nikad ne preporučuje, niti je ono neophodno, mnogi ljudi ih žele ukloniti. Prvenstveno to čine iz estetskih razloga, zbog čega postoji čitav niz tretmana koji otklanjaju hiperpigmentacije. Zvanična medicina nam nudi brojne metode i preparate, ali terapije ne daju uvek brze rezultate.

Kada su u pitanju kupovne kreme za staračke pege i fleke budite obazrivi prilikom njihovog korišćenja. Obavezne su prethodne konsultacije sa dermatologom oko pravilnog načina upotrebe. Osim što takvi preparati dosta koštaju, oni mogu i ometati rad celokupnog imunog sistema. Neretko se u njima nalazi i štetni hidrohinon, za koji se zna da sadrži kancerogene materije.

Kako ukloniti staračke pege prirodnim putem

Osim skupih krema i tretmana, postoji velik broj prirodnih metoda kako skinuti staračke pege sa ruku i lica. Svakako ih vredi probati, jer ništa ne koštaju, a većinu sastojaka imate kod kuće.

Nezaobilazno jabukovo sirće

Ovo je lek za mnoge zdravstvene probleme, a efikasno skida i neestetske tamne mrlje s kože naročito one od sunca.

Na kritične regije nanesite malo jabukovog sirćeta, ostavite neka miruje pola sata, pa posle isperite.

Ako se tretman sprovodi jednom dnevno, napredak će biti primetan posle šest nedelja. Da biste pojačali delovanje, pomešajte sirće jabuka sa sokom od crnog luka.